Inel gastric reglabil

Printre toate operatiile bariatrice, inelul gastric reglabil montat pe cale laparoscopica este cea mai populara interventie pe intreg globul (peste 600.000 inele pozitionate doar de o companie producatoare pana in anul 2009). Operatia de pozitionare a unui inel gastric consta in crearea unui mic neorezervor gastric in portiunea proximala a stomacului. Este cea mai putin invaziva operatie si mai putin dificila din punct de vedere tehnic, este complet reversibila, dar poate avea anumite complicatii la pacientii mai putin cooperanti (alunecare, eroziune, insatisfactii in ceea ce priveste gradul scaderii ponderale).

Inelul gastric reprezinta inca o optiune viabila in tratamentul obezitatii patologice. Faptul ca se efectueaza pe cale laparoscopica (minim-invaziv), cu o tehnica chirurgicala putin dificila, in conditii de internare de 1-2 nopti, cu rezultate deosebite in conditiile respectarii unui program riguros postoperator, cu costuri relative reduse, face ca inelul gastric reglabil sa fie in continuare folosit la anumite categorii de pacienti.

Pacientele tinere, motivate, dispuse la urmarire atenta postoperatorie (controale la fiecare 3 luni, consiliere nutritionala, contact strans cu chirurgul operator), si care nu vor sa isi asume riscurile legate de alte operatii bariatrice (sleeve sau bypass) reprezinta candidatii potriviti pentru pozitionarea laparoscopica de inel gastric reglabil. Rezultatele pe termen lung sunt ameliorate de selectia atenta a pacientilor, de intelegerea mecanismului de functionare a inelului gastric si de continua preocupare pentru sanatate si aspect fizic.

In sectiunea noutati aveti o comparatie extrem de utila intre inelul gastric si operatia de gastrectomie longitudinala (sleeve). Studiind aceasta comparatie, se pot desprinde argumentele pro si contra, specifice fiecarei operatii.

Vedeti si: