SADI-S (Single anastomosis duodeno–ileal bypass with sleeve gastrectomy)

Avantaje

SADI-S este o singură intervenție chirurgicală bariatrică de anastomoză. Este diferit de comutatorul duodenal clasic, bypass-ul gastric (RNY) sau gastrectomia cu sleeve. Este un tip de intervenție chirurgicală bariatrică efectuată pentru a pierde în greutate și pentru a atenua diferite probleme metabolice, inclusiv diabetul de tip 2, dislipidemia, sindromul metabolic și sindromul ovarului polichistic.

În studiile publicate,[2] pierderea totală în greutate și impactul pozitiv sau remisiunea diabetului zaharat de tip 2 au fost mai bune cu intervenția chirurgicală SADI-S decât cu bypassul gastric sau gastrectomia cu mânecă.

În comparație cu operația RNY, SADI păstrează stomacul/valva pilorică, menținând astfel un control anatomic mai mare asupra eliberării alimentelor în intestine și reducând riscul sau frecvența sindromului de dumping.

În comparație cu comutatorul duodenal (DS), pe lângă faptul că necesită doar o singură anastomoză (care reduce incidența scurgerilor sau a complicațiilor stricturii [3]), intervenția chirurgicală SADI lasă de obicei un canal comun mai lung decât DS. Acest lucru reduce severitatea malnutriției legate de malabsorbție și atenuează gradul de diaree și flatulență asociate cu SD.

Dezavantaje

Ca și în cazul altor tehnici de malabsorbție bariatrică, inclusiv RNY și DS, pacienții vor trebui să ia suplimente de vitamine A, D, E, K și minerale de-a lungul vieții. Monitorizarea analitică este necesară pentru a preveni malnutriția.

Pietrele în vezica biliară, flatulența și diareea sunt mai frecvente decât la populația non-bariatrică.

Riscurile chirurgicale sunt similare ca în alte tehnici bariatrice, inclusiv perforarea intestinală, infecția, abcesul, tromboza venoasă, embolia pulmonară și scurgerile anastomotice (deși anastomoza unică este concepută pentru a prezenta un risc general mai mic în comparație cu tehnicile de anastomoză multiplă). Pe termen lung, poate produce o obstrucție intestinală. Există o șansă mai mare de reflux biliar decât un comutator duodenal tradițional.

Deși au fost considerate anterior experimentale, în 2020 și, respectiv, 2018, atât Societatea Americană de Chirurgie Metabolice și Bariatrică (ASMBS), cât și Federația Internațională pentru Chirurgia Obezității și Tulburărilor Metabolice (IFSO) au lansat declarații care susțin SADI ca tehnică chirurgicală eficientă și consacrată. [4][5] Deși nu există nicio cercetare care să indice că are o reducere semnificativă a suplimentelor cu vitamine sau minerale în comparație cu tehnica chirurgicală de bypass gastric Roux-en-Y, canalul comun de obicei mai lung în SADI, în comparație cu intervenția chirurgicală de comutare duodenală, înseamnă că există o grad oarecum mai scăzut de deficiență nutrițională.

SADI-S  (Single anastomosis duodeno–ileal bypass with sleeve gastrectomy)
Share on:

Pachet promotional - Chirurgie Bariatrica

** se aplica conditii de eligibilitate