Cost Operatie Bariatrica

Medic primar Chirurgie Generala, Phd in Morfogeneza si Inginerie Tisulara; competente in chirurgie laparoscopica si chirurgia obezității (bariatrica); docent Universita degli Studi „Sapienza” di Roma;

De ce sa alegi chirurgia ca si tratament al obezitatii

Obezitatea patologica, rezistenta la tratamentul obisnuit (diete, medicamente, activitate fizica etc) impune o solutie chirurgicala, adica o operatie. Deoarece doar 5% din obezi vor reusi sa slabeasaca eficient si sa se mentina o perioda lunga de timp prin metode traditionale. 95% din obezi nu resusesc sa slabeasca destul si sa se mentina pe o perioada lunga de timp. Pentru acestia chirurgia obezitatii ofera cateva solutii eficiente, adaptate fiecarui pacient in parte, dar rezultatele difera in functie de pacient si operatie.

Exista cateva solutii chirurgicale eficiente, alese de catre medic, impreuna cu candidatul obez la tratamentul chirurgical, in functie de caracteristicile fiecarui pacient, de experienta chirurgului dar si de preferintele pacientului. Aceste preferinte personale sunt luate in considerare in masura respectarii indicatiilor si normelor de tratament medico-chirurgical.

Una din problemele ridicate de catre pacienti o reprezinta teama, explicabila, de operatie si de anestezie, dar si datorata posibilelor complicatii, rare dar redutabile, ale chirurgiei obezitatii.

Teama pacientilor este explicabila, dar atunci cand beneficiile chirurgiei obezitatii depasesc cu mult riscurile anestezico-chirurgicale, operatia se impune ca si tratament. Teama ar trebui controlata prin faptul ca pacientii se adreseaza unor servicii medicale specializate, unor profesionisti cu experienta in domeniu.

Alte probleme ridicate sunt cele legate de necesitatea urmaririi postoperatorii, obligatorie, dar care anumiti pacienti nu pot sa o respecte datorita mai multor cauze (servici, familie, distanta, stil de viata, etc).

De aceea operatia se va alege in functie de mai multe considerente, iar unul din aspectele sensibile este legat de costurile ridicate ale chirurgiei obezitatii.

Costurile sunt determinate de materialele moderne folosite in diversele operatii, specifice operatiilor minim-invazive (in laparoscopie, fara taierea abdomenului).

Costurile sunt preluate in cea mai mare parte de catre stat in cadrul interventiilor efectuate in sistemul public, reducand presiunea financiara de pe pacient, de aceea alegerea operatiei nu se va face datorita costurilor, ci in primul rand respectand caracteristicile pacientului. Materialele folosite in aceste operatii (sutura mecanica, proteze de tipul inelului gastric sau balonului intragastric) nu sunt acoperite intotdeauna de catre Casa Nationala de Asigurari si atunci pacientul trebuie sa suporte aceste costuri, daca doreste sa se supuna unei anumite interventii.

Costurile ridicate legate de chirurgia obezitatii au dus la aparitia unor noi solutii chirurgicale, deoarece aceasta problema este prezenta pe intreg mapamondul, nu doar in Romania. Solutiile mai ieftine de genul plicaturii gastrice inseamna doar costuri mai reduse, dar nu si faptul ca interventia este mai simpla, se poate aplica la toata lumea sau are efecte mai bune decat alta operatie. Chiar daca un pacient ar dori sa aleaga o operatie in functie de costurile acesteia, medicul va incerca sa gaseasca solutia cea mai buna potrivita fiecarui pacient.

Miscorarea stomacului sau sleeve gastric (gastrectomia longitudinala) este interventia cea mai folosita in acest moment in intreaga lumea, datorita beneficiilor numeroase, tehnicii chirurgicale deja standardizate si a recuperarii rapide dupa operatie. Este mai eficienta decat alte proceduri similare (inelul gastric sau plicatura gastrica), dar prezinta riscuri si costuri crescute. Problema riscurilor trebuie cunoscuta de catre pacient, si acoperita de catre chirurg printr-o tehnica cat mai buna, folosirea materialelor moderne si a urmaririi atente postoperatorii. Plicatura si inelul gastric sunt proceduri mai putin riscante, dar mai putin eficiente in conditiile nerespectarii indicatiilor medicale.

Costurile vor ramane o problema a sistemului sanitar dar colaborarea eficienta medic-pacient va surmonta toate problemele, in vederea obtinerii unor rezultate efeiciente si durabile impotriva obezitatii.

Concluzie:

Chirurgia reprezinta actual metoda cea mai eficienta de tratament a obezitatii patologice, iar alegerea celei mai potrivite interventii reprezinta prioritatea atat a medicului cat si a pacientului.

Vezi aici oferta de pret activa pentru operatia bariatrica.

Cost Operatie Bariatrica
Share on:

Pachet promotional - Chirurgie Bariatrica

** se aplica conditii de eligibilitate